Ліки з… продуктових відходів!

Щодня ми, навіть не підозрюючи, викидаємо у відро зі сміттям вельми дієві ліки. Багато звичайних відходів, які залишаються після приготування їжі, можуть принести користь вашому здоров’ю. Тож задумайтесь, чи варто їх викидати?!

Яєчна шкаралупа

Корисна за ламкості нігтів, кровоточивості ясен, астми, артритів, остеопорозу, кісткових травм, ревматизму, кропивниці, закрепів, безсоння. Потрібно додавати шкаралупу в їжу вагітним жінкам, а також дітям від одного до шести років. Лікувальним ефектом наділена тільки шкаралупа сирих яєць. Яйця треба ретельно вимити у теплій воді, виливши білок і жовток, видалити плівку, що вистилає поверхню зсередини. Підсушити шкаралупу впродовж двох-трьох годин у теплому місці, наприклад, у притіненому кутку, духовці або на батареї (але не на сонці – кальцій на світлі розкладається). Для дітей шкаралупу краще просушити в духовці. Розтерти шкаралупу в пудру (у ступці чи в кавомолці). Зберігати її у банці з темного скла. Вживати з домашнім сиром, кашею, супом. Добова норма – 1,5–2 грами. Одна шкаралупа важить 3,5–5 грамів.

Картопляні очистки

Допоможуть за гіпертонії: свіжі шкірки залити окропом, щоб вода трохи покривала їх, варити протягом десяти хвилин, настоювати, доки не охолоне. Пити відвар по дві столові ложки чотири рази на день до їжі.

За геморою: каструлю заповнити картопляними очистками, залити їх водою і відварити. Вилити весь вміст у посудину типу нічного горщика і, сівши на нього, приймати протягом 15–20 хвилин парову «інгаляцію».

За бронхіту: шкірки кип’ятити 10–15 хвилин, тоді злити воду, гущу розтерти до однорідної маси, потім загорнути у марлю і поставити компрес на груди.

Цибулиння

Позбавляє нежитю: на окріп всипати чотири столові ложки подрібненого цибулиння і дихати цим паром упродовж трьох-п’яти хвилин. Настоєм з цибулиння доцільно полоскати горло і рот за ангіни, стоматиту, пародонтозу і флюсів: три чайні ложки сухого подрібненого лушпиння залити 0,5 л гарячої води, довести до кипіння, дати настоятися впродовж чотирьох годин.

За циститу три чайні ложки подрібненого цибулиння заварити двома склянки окропу і настоювати півгодини. Пити по 1/4 склянки двічі на день, курсом три-п’ять днів.

У разі варикозу: дві столові ложки подрібненого лушпиння залити 100 мл горілки, настоювати впродовж тижня, а тоді процідити і вживати по 20 крапель двічі-тричі на день за 30 хвилин до їжі.

Огіркові очистки та насіння

Ними варто протирати рани, що погано гояться, та виразки, шкіру обличчя – вони дезінфікують, зволожують, відбілюють шкіру, борються з вуграми і появою зморшок. Пожувавши огіркову шкірку, можна освіжити подих, зняти зубний біль, позбутися запалення ясен.

За циститу: три столові ложки насіння огірка і столову ложку плодів фенхелю залити 0,5 л окропу, настояти дві години. Приймати, попередньо процідивши, до їжі по склянці тричі на день курсом п’ять днів.

За хвороб печінки: 100 г подрібнених перестиглих огірків або огіркових шкірок та насіння залити 0,5 л окропу, варити на малому вогні протягом 20 хвилин, остудити. Приймати, попередньо процідивши, за півгодини до їжі півсклянки відвару тричі на день.

Проти ниркових кольок: столову ложку подрібненого насіння огірка залити склянкою окропу, потомити півгодини на водяній бані, потім охолодити. Приймати, попередньо процідивши, по столовій ложці тричі на день.

Кавунові шкірки

Додають у ванну за остеохондрозу: 300–400 г свіжих подрібнених кавунових шкірок на ванну; оптимальний лікувальний курс – 15 ванн. У разі набряків шкірки використовують як сечогінне: одну частину подрібнених шкірок відварити в десяти частинах води, процідити і вживати по півсклянки три-чотири рази на добу. Зелена шкірка кавуна (верхній щільний шар) допомагає за запалення товстої кишки: 80–100 г сушеної шкірки залити 0,5 л окропу, настоювати до охолодження і пити по півсклянки чотири-п’ять разів на день.

Шкірка дині

Зменшує біль за ангіни та бронхіту – компрес зі шкірки ставити на груди і горло. Вважають, якщо часто прикладати динну шкірку до чола, то можна позбутися застуди за два-три дні.

Динна ванна допомагає зняти симптоми алергії: в теплу воду додати дві склянки нарізаних динних шкірочок; курс лікування – сім процедур.

Насіння дині підвищує потенцію: його потрібно змолоти на порошок і споживати по чайній ложці двічі-тричі на день курсом місяць-два.

Бананова шкірка

Якщо прикласти її внутрішнім боком до місця удару, запобігатиме появі набряку, синця і зніме біль. Бородавки зникнуть, якщо їх декілька разів на день натирати білими прожилками, розташованими між м’якоттю і шкіркою банана. Можна додатково на ніч накладати до бородавок шматочки бананової шкірки, закріплюючи їх пластиром.

Цитрусова цедра

Зміцнює нервову систему: склянку свіжої чи сушеної подрібненої шкірки будь-якого цитруса залити 3 л окропу, настояти впродовж години й вилити в теплу ванну. Шкірки цитрусових можна нарізати дрібними шматочками і покласти на батарею або сонячне підвіконня – під дією тепла вони будуть виділяти в повітря речовини, які проявляють дію дезінфікування. За грибка на нігтях накладати шматочки свіжої цедри будь-якого цитруса (зовнішнім боком до нігтя). Цедру фіксувати лейкопластиром і замінювати у міру висихання.

За лупи подрібнену цедру одного лимона залити склянкою окропу, настоювати півгодини, процідити і втирати отриманий настій у корені волосся за 30 хвилин до миття голови.

Гранатова шкірка

Використовують для полоскання рота за кровоточивості ясен, стоматиту: столову ложку сухої подрібненої шкірки залити склянкою гарячої води, кип’ятити 30 хвилин, процідити і долити води до повної склянки. Пасту, приготовану з відвареної шкірки і зерен граната, накладають на уражені місця за екземи. Перетинки з плодів граната, висушені й додані до чаю, допомагають позбутися тривоги, зняти збудження. Гранатові кісточки корисні за гормональних порушень у клімактеричний період – їх потрібно з’їдати разом із зернами граната.

Горіхова шкаралупа

Зміцнює волосся: шкаралупу спалюють, а попіл додають у воду і втирають цю суміш у шкіру голови за 30 хвилин до миття.

Зелену шкірку свіжозібраних горіхів, розім’явши, прикладати до хворих місць за ревматизму. Внутрішні перегородки волоських горіхів корисні за зниженої функції щитовидної залози. Їх можна додавати в чай, а можна приготувати відвар: півсклянки перегородок залити двома склянками води, впродовж десяти хвилин кип’ятити на слабкому вогні, потім остудити і процідити; пити по столовій ложці тричі на день до їжі протягом десяти днів.