Свинина з ананасами під сиром

Склад: півкілограма свинини на відбивні, консервовані ананаси кільцями, 200 г твердого сиру, сіль, перець.

Приготування. М’ясо нарізати, відбити, посолити і поперчити. Сир подрібнити на тертці. Свинину перекласти на деко, зверху покласти кільця ананаса і притрусити сиром. Запікати за температури 180 градусів протягом 30–40 хвилин.

Анжела ЛЕВЧЕНКО, м. Київ

Лимонний пиріг

Склад: 250 г сметани, 110 г масла, 1/2 ч. л. соди, 1,5–2 скл. борошна, півтора лимона або апельсина, склянка цукру, жовток, цукрова пудра.

Приготування. Сметану змішати із содою. У сметану додати розтоплене масло, перемішати до однорідної маси. Поступово всипати борошно невеликими порціями. Замісити тісто й розділити його на дві рівні частини.

Лимони нарізати невеликими часточками (разом із шкіркою) і збити в блендері. Змелений лимон змішати зі склянкою цукру. Духовку нагріти до 180-ти градусів. Половину тіста викласти як основу. Тісто розподілити всією поверхнею круглої форми, сформувавши невеликі бортики. Викласти начинку й рівномірно розмастити її всією основою. Розім’яти другу частину тіста руками і накрити нею начинку. Щоб під час випікання утворилася золотиста скоринка, змастити пиріг збитим жовтком.

Проколоти пиріг виделкою. Випікати приблизно 30 хвилин. Потім остудити, вийняти пиріг із форми та присипати цукровою пудрою.

Тетяна ШИРИНЮК, Хмельницька обл.

Смажені лаваші

Склад: пачка тонкого лаваша, 250-300 г сардельок або вареної ковбаси, 2 плавлених сирки, 2 яйця, зелень.

Приготування. Лаваш розгорнути і викласти на всю його поверхню натерті сирки та нарізану дрібно зелень. Для зручності розрізати на невеликі прямокутники (лаваш на шість частин). У центр кожного лавашика викласти декілька шматочків тонко нарізаної сардельки. Скласти лаваш у конверт. Такі конвертики змочити в яйці й посмажити на олії до готовності. Викласти лаваші на паперові рушнички, щоб вони увібрали зайвий жир.

Олеся КОЦЮБА, Миколаївська обл.

Пампушки «Дівоча радість»

Склад: 200 мл теплої води, 30 г дріжджів, сіль, вівсяне або пшеничне борошно (скільки візьме тісто), 200 г меду, 4 ст. л. олії, 100 г родзинок.

Приготування. До теплої води додати дріжджі, дрібку солі, борошна всипати стільки, щоб маса була консистенції сметани. Цю опару поставити в тепле місце й залишити там на 50–60 хвилин. Додати мед, олію і стільки борошна, щоб утворилося таке тісто, як на вареники. Замісити тісто й відставити, щоб воно збільшилося в об’ємі вдвічі. Коли тісто підросте, всипати до нього родзинки. Обережно вимісити, сформувати пампушки, залишити, щоб підійшли. Верх кожної змастити медом, притрусити товченими горіхами та спекти в духовці. Готові пампушки змастити ще раз медом.

 

Свинина в горіховій скоринці

Склад: 500 г свинини, 150 г волоських горіхів, 10 г гірчиці, 2 яйця, олія (для смаження).

Приготування. М’ясо нарізати порційними шматками завтовшки сантиметр. Відбити, посолити, поперчити, змастити з обох боків тонким шаром гірчиці. Горіхи подрібнити. Яйця збити за допомогою виделки, додати дрібку солі. М’ясо спершу вмочити в яйце, потім обваляти в подрібнених горіхах та обсмажити в розігрітій сковорідці з олією по п’ять-сім хвилин з кожного боку на середньому вогні.

Шоколадно-горіховий торт

Склад. На тісто: 5 яєць, 80 г розм’якшеного масла, 80 г цукрової пудри, 30 г какао-порошку, 80 г подрібнених волоських горіхів, 70 г борошна. На помадку: 100 г цукрової пудри, 100 мл води, 20 г какао-порошку, 50 г масла.

Приготування. Жовтки відокремити від білків. Жовтки розтерти з маслом, додати цукрову пудру, какао, горіхи та борошно. Білки збити до утворення стійкої піни й перекласти в тісто. У форму для торта (діаметром 18–20 см), змащену маслом і посипану борошном, викласти тісто. Випікати за температури 200 градусів 30 хвилин. Готовий і охолоджений торт полити помадкою.

Для приготування помадки цукрову пудру залити водою і зварити густий сироп. Какао розтерти з маслом та, весь час помішуючи, перелити в гарячий сироп. Коли почне гуснути, зняти з вогню, трохи остудити і полити цією помадкою торт.

Марія НЕДОСТУП, с. Залуква, Галицький р-н, Івано-Франківська обл.