Шпундра

Ця страва сягає своїм корінням у далеке минуле української кухні, але від цього не стає менш актуальною нині. Ідеальна ситна вечеря у вихідні. А її колір і смак просто неймовірні!

Склад: кілограм свинячих ребер, склянка борошна, 3 великі буряки, 2 цибулини, 2 скибки житнього хліба, 4 ст. л. цукру, 700 мл води, 1/4 ч. л. лимонної кислоти, 70 мл олії, столова ложка родзинок, чорний перець та сіль.

Приготування. Заздалегідь приготувати буряковий квас. Два буряки подрібнити на тертці з маленькими вічками, додати дві скибки підсушеного житнього хліба, цукор та воду. Щоб пришвидшити процес бродіння, всипати родзинки. Залишити в теплому місці на три дні, накривши марлевою серветкою. Після цього процідити.

Свинячі ребра нарізати шматочками. Не солити! Обкачати їх у борошні й обсмажити з обох боків до золотавої скоринки. На дно каструлі викласти скибочки нарізаного сирого буряка, потім – м’ясо. Дві цибулини подрібнити, обсмажити на олії, на якій смажилося м’ясо, і викласти в каструлю третім шаром. Залити все буряковим квасом, довести до кипіння, посолити, поперчити, додати дрібку лимонної кислоти (тоді колір буряка залишиться яскравим) і тушкувати на повільному вогні півтори години. За цей час м’ясо стане м’яким і надзвичайно смачним, набуде насиченого рубінового кольору. Подавати з овочами як самостійну страву або з гарніром.