ГАЗЕТА “ДУЖЕ СМАЧНО!”

Ваш улюблений конкурс кулінарних рецептів триває!
Редакція газети «Дуже смачно!» пропонує вам узяти участь у кулінарному конкурсі.
Для цього надішліть декілька власних рецептів різноманітних страв чи родинні перевірені рецепти. Що частіше ваші рецепти з’являтимуться на сторінках газети, то більше у вас шансів стати переможцем року. Наприкінці року переможців визначатиме журі. Перевагу надаватимемо тим, хто надсилатиме ще й фотографії страв. Просимо вас розбірливо і докладно вказувати складники й описувати спосіб приготування, чітко подавати одиниці вимірювання інгредієнтів. А також правильно зазначати свою адресу, прізвище та ім’я, за бажання й мобільний телефон.
Зверніть увагу, що газета «Дуже смачно!» виходить раз на місяць, отож пишіть нам частіше, щоб ваші рецепти з’являлися в кожному номері.
Для заохочення активних учасників редакція нагороджуватиме кухонними рушниками та річною передплатою газети «Дуже смачно!».
Переможцями 2022 року стануть п’ять найактивніших учасників конкурсу. Вони отримають ГРОШОВІ ВИНАГОРОДИ.
Найкращі ваші рецепти надрукуємо в журналі «Найкращі кулінарні рецепти» (передплатний індекс – 49026).
Активніше беріть участь у конкурсі та здобувайте перемогу!
Поштова адреса: газета «Дуже смачно!» (кулінарний конкурс), п/с 1623, м. Львів, 79016.

Пишіть на електронну скриньку Оксани Нагорної: oksnagorna@gmail.com. Номери телефонів редакції: (067) 672-03-94, (032) 295-85-18.

З повагою
головний редактор Оксана НАГОРНА

Дуже смачно! Індекс – 99715. Перевірені кулінарні рецепти читачів, поради, конкурси, подарунки. Улюблена газета кулінарних рецептів і корисних порад для читачів Галичини і центральної України. Зіркові гості і їхні рецепти у кожному номері видання. Газета виходить щомісяця. Передплачуйте!

КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ ГАЗЕТИ “ДУЖЕ СМАЧНО!”

Млинчики з яблуками

Склад: 2 яйця, 2 скл. молока, 0,5 скл. води, столова ложка цукру, 2 ст. л. соняшникової олії, 2 скл. борошна, ванілін; (на начинку) 6 яблук, 75 г масла, 15 ч. л. цукру; (для прикрашання) 50 г чорного шоколаду, листочки м’яти, вишні або будь-які інші ягоди.

Приготування. Яйця збити з цукром. Влити молоко та теплу воду, всипати ванілін і перемішати. Поступово додати борошно, постійно збиваючи, щоб не утворювались грудочки. Влити олію й перемішати. Посмажити млинці.

Яблука очистити й дрібно потерти. Покласти їх у розігріту сковорідку з маслом. Обсмажувати на середньому вогні впродовж трьох-п’яти хвилин, злегка помішуючи саджанці полуниці Львів. Коли яблука стануть напівпрозорими, додати цукор і акуратно перемішати. Потримати на вогні ще хвилину, щоб яблука карамелізувалися.

На кожен млинець покласти трохи начинки і скласти його конвертиком. Усі млинці викласти в тарілку, прикрасити листочками м’яти та ягодами.

М’ясний хлібець

Склад: 1–1,5 кг свинячого фаршу, 3 зубчики часнику, склянка молока, пучок петрушки, сіль та мелений чорний перець до смаку, суміш спецій до м’яса (я брала хмелі-сунелі та італійські трави); (для прикрашання) 1–2 помідори, петрушка.

Приготування. До фаршу додати молоко, вичавлений часник та подрібнену петрушку. Посолити, поперчити й ретельно перемішати. Викласти у форму для запікання (я брала силіконову форму на хліб), зверху посипати сухими травами. Накрити фольгою. Запікати впродовж години за температури 180 градусів, а потім протягом 30-ти хвилин за температури 200 градусів. Викласти в тарілку, прикрасити свіжими помідорами та петрушкою.

Качка по-королівськи

Склад: тушка качки, 4 апельсини, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. лимонного соку, 40 г масла, 2 ст. л. цукру, чорний перець; свіжі помідори та зелень (для прикрашання).

Приготування. Крильця качки схрестити, обв’язати ниткою, зв’язати ніжки. З двох апельсинів вичавити сік. Один апельсин порізати шматочками разом зі шкіркою, а ще один очистити від шкірки, м’якуш нарізати кубиками. Качку натерти сіллю та перцем, покласти на решітку грудинкою донизу. Під решіткою поставити деко з водою. Запікати за температури 190 градусів упродовж години. Потім качку перекинути й полити жиром. Запікати ще протягом години за температури 200 градусів.

Приготувати соус. У каструлі розтопити цукор, додати оцет, апельсиновий та лимонний сік. Поварити, весь час помішуючи, щоб википіла половина рідини. В окрему каструлю влити сік, який утворився під час запікання качки, й довести його до кипіння. Додати масло, м’якуш апельсина і шматочки апельсина зі шкіркою. Все з’єднати й посолити. Тушку качки викласти у велику тарілку, полити соусом, довкола неї покласти шматочки свіжих помідорів та зелень.

Оселедець із маринованими грибами

Склад: 600 г філе оселедця, 300 г маринованих грибів, 1–2 цибулини, 50 г олії, 15 г 9-відсоткового оцту, 10–20 г готової гірчиці.

Приготування. Філе подрібнити, викласти в овальну тарілку, полити сумішшю олії, оцту та гірчиці, прикрасити кільцями цибулі. Збоку покласти нарізані кубиками гриби.

Капрезе на шпажках

Склад: 10 помідорів чері, 20 маленьких кульок моцарели, 50мл бальзамічного оцту, 50 мл оливкової олії, щіпка чорного перцю.

Приготування. Помідори помити і розрізати навпіл. Змішати бальзамічний оцет, оливкову олію та перець. На кожну шпажку нанизати кульку моцарели і половинку помідора. Полити соусом – і можна подавати на стіл.

       Огірки з рибою та грейпфрутом

Склад: 3 квашених огірки, 150 г оселедця чи копченої риби, цибулина, 2 ст. л. сметани, маринована кукурудза, дольки грейпфрута.  

Приготування. Огірки зі шкіркою розрізати навпіл уздовж або впоперек (щоб утворилися бочечки або човники) і вибрати з них трішки м’якуша. Рибу порізати маленькими кубиками, видаливши з неї кісточки. Додати подрібнений м’якуш огірка, кукурудзу, сметану й перемішати. Наповнити цією масою огірки та прикрасити зеленню.

                        Шинка з імбиром і ананасовим соком

Склад: 1,5–2 кг свинини, 2 зубці часнику, шматочок кореня імбиру завдовжки 5 см, 0,5 ч. л. сушеного імбиру, склянка ананасового соку, чайна ложка гірчиці, сіль, білий перець.

Приготування. Часник та імбир почистити й потерти, додати гірчицю, сушений імбир, сіль, перець і перемішати. Натерти цією сумішшю мʼясо, перекласти його в миску та влити ананасовий сік. Залишити на ніч, щоб замаринувалося. Потім перекласти свинину на деко, полити маринадом, накрити фольгою. Запікати півтори-дві години.

Салат із селери «Лимонний»

Склад: 2 корені селери, 2 яблука, лимон, сіль, цукор, чайна ложка потертого хрону, 3 ст. л. сметани.

Приготування. Селеру почистити і дрібно потерти. Яблука подрібнити на тертці з великими вічками. Селеру та яблука змішати, полити лимонним соком, додати хрін, посолити, поцукрувати й заправити сметаною.

 Ванільне суфле

Склад: 50 г розтопленого масла + трішки для змащування, 75 г цукрової пудри, пакетик ванільного цукру, 225 мл молока, 50 г борошна, 5 яєчних білків, 4 яєчні жовтки.

Приготування. У гарячому молоці розчинити ванільний цукор. Масло розтопити, всипати борошно, влити молоко й поварити, постійно помішуючи, на слабкому вогні до загусання. Розтерти, щоб не залишилося грудочок, додати яєчний білок і збити. Коли тісто остигне, по одному додати жовтки, щоразу ретельно збиваючи. Решту білків збити з цукром до утворення стійкої піни. Чверть цієї маси додати до молочної суміші. Перемішати, додати решту збитих білків. Форму для суфле змастити маслом. Викласти в неї масу й випікати впродовж 30–35-ти хвилин за температури 200 градусів. Готове суфле посипати цукровою пудрою.

Рулет із морозива

Склад: 150 г крихт печива або пряників, 250 мл вершків, 2ст. л. цукру, столова ложка білого вина, 2 ч. л. какао, кориця.

Приготування. Подрібнене печиво викласти у застелену пергаментом форму шаром завтовшки 0,5 см. Вершки збити з цукром. До половини цієї маси влити вино. Решту збитих вершків змішати з просіяним какао та корицею. На шар крихт викласти світлі вершки, зверху – вершки, змішані з какао, і розрівняти. Згорнути рулетом, покласти в морозилку й залишити там на 2 години.

Млинцевий пиріг

Приготування. Збити 3 яйця, влити 1,5 скл. молока або води, додати трішки солі та соди, всипати борошно. Замісити тісто консистенції густої сметани. Посмажити млинці.

Гриби (300 г) промити, порізати й відварити. Відцідити і разом із подрібненою цибулею обсмажити у сковорідці з олією (4–5 ст. л.). Додати неповну склянку рисової крупи. Коли вона підсмажиться, влити 1,5 склянки води, посолити й поварити на слабкому вогні, доки рис вбере всю рідину. Зняти з вогню і присмачити солодким меленим червоним перцем, чорним перцем та зеленню.

На кожен млинець покласти трохи начинки і скласти конвертом. Млинці перекласти на змащене маслом деко й залити склянкою гарячого грибного відвару, змішаного з жиром (3–4 ст. л.). Запекти в духовці до утворення рум’яної скоринки.

Збити 2–3 яйця і склянку трохи підсоленого молока або сметани, залити цією сумішшю млинці і поставити в духовку ще на декілька хвилин.

Шеф-редактор Оксана Нагорна