УВАГА! КОНКУРС ВІД ГАЗЕТИ “ДУЖЕ СМАЧНО!”

АКЦІЯ ДЛЯ ЛИСТОНОШ – 2016

http://glife.com.ua/wp-content/uploads/2015/11/Конкурс-1.pdf Конкурс (1)

ДУЖЕ СМАЧНО

КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ З ГАЗЕТИ “ДУЖЕ СМАЧНО!”

Млинчики з яблуками

Склад: 2 яйця, 2 скл. молока, 0,5 скл. води, столова ложка цукру, 2 ст. л. соняшникової олії, 2 скл. борошна, ванілін; (на начинку) 6 яблук, 75 г масла, 15 ч. л. цукру; (для прикрашання) 50 г чорного шоколаду, листочки м’яти, вишні або будь-які інші ягоди.

Приготування. Яйця збити з цукром. Влити молоко та теплу воду, всипати ванілін і перемішати. Поступово додати борошно, постійно збиваючи, щоб не утворювались грудочки. Влити олію й перемішати. Посмажити млинці.

Яблука очистити й дрібно потерти. Покласти їх у розігріту сковорідку з маслом. Обсмажувати на середньому вогні впродовж трьох-п’яти хвилин, злегка помішуючи саджанці полуниці Львів. Коли яблука стануть напівпрозорими, додати цукор і акуратно перемішати. Потримати на вогні ще хвилину, щоб яблука карамелізувалися.

На кожен млинець покласти трохи начинки і скласти його конвертиком. Усі млинці викласти в тарілку, прикрасити листочками м’яти та ягодами.

М’ясний хлібець

Склад: 1–1,5 кг свинячого фаршу, 3 зубчики часнику, склянка молока, пучок петрушки, сіль та мелений чорний перець до смаку, суміш спецій до м’яса (я брала хмелі-сунелі та італійські трави); (для прикрашання) 1–2 помідори, петрушка.

Приготування. До фаршу додати молоко, вичавлений часник та подрібнену петрушку. Посолити, поперчити й ретельно перемішати. Викласти у форму для запікання (я брала силіконову форму на хліб), зверху посипати сухими травами. Накрити фольгою. Запікати впродовж години за температури 180 градусів, а потім протягом 30-ти хвилин за температури 200 градусів. Викласти в тарілку, прикрасити свіжими помідорами та петрушкою.

 

Качка по-королівськи

Склад: тушка качки, 4 апельсини, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. лимонного соку, 40 г масла, 2 ст. л. цукру, чорний перець; свіжі помідори та зелень (для прикрашання).

Приготування. Крильця качки схрестити, обв’язати ниткою, зв’язати ніжки. З двох апельсинів вичавити сік. Один апельсин порізати шматочками разом зі шкіркою, а ще один очистити від шкірки, м’якуш нарізати кубиками. Качку натерти сіллю та перцем, покласти на решітку грудинкою донизу. Під решіткою поставити деко з водою. Запікати за температури 190 градусів упродовж години. Потім качку перекинути й полити жиром. Запікати ще протягом години за температури 200 градусів.

Приготувати соус. У каструлі розтопити цукор, додати оцет, апельсиновий та лимонний сік. Поварити, весь час помішуючи, щоб википіла половина рідини. В окрему каструлю влити сік, який утворився під час запікання качки, й довести його до кипіння. Додати масло, м’якуш апельсина і шматочки апельсина зі шкіркою. Все з’єднати й посолити. Тушку качки викласти у велику тарілку, полити соусом, довкола неї покласти шматочки свіжих помідорів та зелень.

 

Оселедець із маринованими грибами

Склад: 600 г філе оселедця, 300 г маринованих грибів, 1–2 цибулини, 50 г олії, 15 г 9-відсоткового оцту, 10–20 г готової гірчиці.

Приготування. Філе подрібнити, викласти в овальну тарілку, полити сумішшю олії, оцту та гірчиці, прикрасити кільцями цибулі. Збоку покласти нарізані кубиками гриби.

 

Капрезе на шпажках

Склад: 10 помідорів чері, 20 маленьких кульок моцарели, 50мл бальзамічного оцту, 50 мл оливкової олії, щіпка чорного перцю.

Приготування. Помідори помити і розрізати навпіл. Змішати бальзамічний оцет, оливкову олію та перець. На кожну шпажку нанизати кульку моцарели і половинку помідора. Полити соусом – і можна подавати на стіл.

 

                   Огірки з рибою та грейпфрутом

Склад: 3 квашених огірки, 150 г оселедця чи копченої риби, цибулина, 2 ст. л. сметани, маринована кукурудза, дольки грейпфрута.  

Приготування. Огірки зі шкіркою розрізати навпіл уздовж або впоперек (щоб утворилися бочечки або човники) і вибрати з них трішки м’якуша. Рибу порізати маленькими кубиками, видаливши з неї кісточки. Додати подрібнений м’якуш огірка, кукурудзу, сметану й перемішати. Наповнити цією масою огірки та прикрасити зеленню.

 

                       Шинка з імбиром і ананасовим соком

Склад: 1,5–2 кг свинини, 2 зубці часнику, шматочок кореня імбиру завдовжки 5 см, 0,5 ч. л. сушеного імбиру, склянка ананасового соку, чайна ложка гірчиці, сіль, білий перець.

Приготування. Часник та імбир почистити й потерти, додати гірчицю, сушений імбир, сіль, перець і перемішати. Натерти цією сумішшю мʼясо, перекласти його в миску та влити ананасовий сік. Залишити на ніч, щоб замаринувалося. Потім перекласти свинину на деко, полити маринадом, накрити фольгою. Запікати півтори-дві години.

 

Салат із селери «Лимонний»

Склад: 2 корені селери, 2 яблука, лимон, сіль, цукор, чайна ложка потертого хрону, 3 ст. л. сметани.

Приготування. Селеру почистити і дрібно потерти. Яблука подрібнити на тертці з великими вічками. Селеру та яблука змішати, полити лимонним соком, додати хрін, посолити, поцукрувати й заправити сметаною.

 

Ванільне суфле

Склад: 50 г розтопленого масла + трішки для змащування, 75 г цукрової пудри, пакетик ванільного цукру, 225 мл молока, 50 г борошна, 5 яєчних білків, 4 яєчні жовтки.

Приготування. У гарячому молоці розчинити ванільний цукор. Масло розтопити, всипати борошно, влити молоко й поварити, постійно помішуючи, на слабкому вогні до загусання. Розтерти, щоб не залишилося грудочок, додати яєчний білок і збити. Коли тісто остигне, по одному додати жовтки, щоразу ретельно збиваючи. Решту білків збити з цукром до утворення стійкої піни. Чверть цієї маси додати до молочної суміші. Перемішати, додати решту збитих білків. Форму для суфле змастити маслом. Викласти в неї масу й випікати впродовж 30–35-ти хвилин за температури 200 градусів. Готове суфле посипати цукровою пудрою.

 

Рулет із морозива

Склад: 150 г крихт печива або пряників, 250 мл вершків, 2ст. л. цукру, столова ложка білого вина, 2 ч. л. какао, кориця.

Приготування. Подрібнене печиво викласти у застелену пергаментом форму шаром завтовшки 0,5 см. Вершки збити з цукром. До половини цієї маси влити вино. Решту збитих вершків змішати з просіяним какао та корицею. На шар крихт викласти світлі вершки, зверху – вершки, змішані з какао, і розрівняти. Згорнути рулетом, покласти в морозилку й залишити там на 2 години.

 

Млинцевий пиріг

Приготування. Збити 3 яйця, влити 1,5 скл. молока або води, додати трішки солі та соди, всипати борошно. Замісити тісто консистенції густої сметани. Посмажити млинці.

Гриби (300 г) промити, порізати й відварити. Відцідити і разом із подрібненою цибулею обсмажити у сковорідці з олією (4–5 ст. л.). Додати неповну склянку рисової крупи. Коли вона підсмажиться, влити 1,5 склянки води, посолити й поварити на слабкому вогні, доки рис вбере всю рідину. Зняти з вогню і присмачити солодким меленим червоним перцем, чорним перцем та зеленню.

На кожен млинець покласти трохи начинки і скласти конвертом. Млинці перекласти на змащене маслом деко й залити склянкою гарячого грибного відвару, змішаного з жиром (3–4 ст. л.). Запекти в духовці до утворення рум’яної скоринки.

Збити 2–3 яйця і склянку трохи підсоленого молока або сметани, залити цією сумішшю млинці і поставити в духовку ще на декілька хвилин.

 

Шеф-редактор Оксана Нагорна