Не всі йогурти однаково корисні

Вірите в міфи про живі бактерії, зміцнення імунітету і благотворний вплив йогуртів на шлунково-кишковий тракт? Вас обманюють. Щонайменше, вони нічого не роблять, але буває і гірше.

E 1442 – удар по підшлунковій

Останнім часом збільшилася кількість пацієнтів з діагнозами панкреатит і панкреонекроз, що ведуть здоровий спосіб життя і активно вживають йогурти. Чимало продуктів містять E 1442 – генетично модифікований кукурудзяний крохмаль (загущувач, стабілізатор). Один з різновидів модифікованих крохмалів – т. зв. “зшиті”, мають величезні розгалужені молекули. Вони містяться ще й у кетчупах і майонезах. Основна небезпека в тому, що достеменно невідомо, чи будуть вони розщеплюватися і яким чином. Вони завдають жорстокий удар по підшлунковій залозі.

Е 210 – потужний алерген

У йогуртах наявність консервантів не бажана, проте вони там є. Найпоширеніші – бензойна та сорбінова кислоти. За наявності консервантів усі лактобактерії гинуть. Яка вже користь від такого йогурту? Бензойну кислоту ховають, маркуючи як “консервант Е 210”. У великих концентраціях вона може приводити до виникнення злоякісних пухлин, негативно впливає на нервову систему, зумовлює сильні алергічні реакції. Хворим і дітям такий продукт медики не рекомендують.

Міф про диво-бактерії

Доведено, що багато з широко розрекламованих диво-бактерій не виживають у шлунку людини довше ніж декілька хвилин і, відповідно, не встигають надати жодного цілющого впливу. Та й говорити про користь кисломолочних продуктів можна тільки тоді, якщо вони натуральні. Користі від йогурту з терміном зберігання понад місяць – ніякої.

Наші вчені стверджують, що йогурт – це безсумнівно корисний продукт. Водночас експеримент фахівців-мікробіологів з Канадського університету Гвельфа, під час якого вони намагалися знайти “корисні бактерії” в декількох розрекламованих “чудо”-напоях, не виявив у жодній із сотень протестованих баночок цілющих мікроорганізмів.

Фруктовий обман

Ніхто не попереджає покупця про те, що, купуючи йогурт зі смаком груші, ми насправді “купуємо ілюзію”. Фруктова есенція обдурює смакові рецептори завдяки присутності в ній бутилових ефірних з’єднань оцтової кислоти. Вони наче нешкідливі. Однак бутилацетат – це розчинник, який застосовують у виробництві лакофарбових матеріалів. Не варто розслаблятися і за наявності шматочків справжніх фруктів, адже вони захищені від псування стерилізацією шляхом опромінення “мирним атомом”.