Правила поведiнки на холодi

Мороз не є небезпечним. Адже можна чудово почуватися, якщо надворі мінус двадцять, але загинути за нульової температури. Адже причиною смерті є не холод, а зниження внутрішньої температури тіла.

Навіть якщо температура повітря буде плюсовою, нерухомо полежавши декілька годин на сніговій кучугурі, можна віддати Богові душу. Тоді внутрішня температура тіла знизиться до критичної (31 ºС) – і серце зупиниться. А от якщо людина тепло вдягнена і правильно поводиться, то не загине навіть у люті морози.

Три прості правила

Перше правило – забезпечити організм “паливом”, аби він виробляв енергію, яка його обігріватиме. “Паливом” є, звісно, їжа. Однак капустяний листок не підійде, потрібно з’їсти шматок сала. Якщо з якихось причин жиру вживати не можна, його потрібно замінити тваринними білками, наприклад, м’ясом. І тільки після ситного сніданку можна виходити надвір.

Друге правило – власне поведінка. На холоді потрібно постійно рухатися! Не можна стояти на місці, тим паче, притулятись до холодних, особливо металевих, предметів. Тоді наш організм віддає своє тепло холоднішій поверхні. Цей процес прискорюється, якщо одяг мокрий, це стосується навіть вологої від поту футболки.

Третє правило – тепло вдягатися! Про це відомо всім. Але потрібно вдягати насамперед натуральні вовняні речі й тепле і, в жодному разі, не тісне взуття. Не забудьте і про шапку, адже через не покриту голову ми втрачаємо 17% тепла.

Окрім того, ми швидше втрачаємо тепло, якщо в організмі порушено циркуляцію крові. Ось чому особливо тепло повинні вдягатися люди похилого віку, малюки, а також ті, хто страждає від захворювань, пов’язаних із порушенням циркуляції крові, наприклад, від атеросклерозу.

Переохолодження

Дуже важливо знати симптоми кожної стадії цього процесу.

Перша фаза. Внутрішня температура тіла становить менш аніж 35 ºС. З’являється “гусяча шкіра”, блідість, людина відчуває слабкість і сонливість, мовлення сповільнюється і стає невиразним.

Друга фаза. Температура тіла знижується до 33 ºС. Шкіра стає холодною, блідою, навіть синюшною. Дихання сповільнюється до восьми-десяти вдихів за хвилину, а пульс зменшується до 40–50 ударів за хвилину. Артеріальний тиск теж знижується. Може виникнути нудота і мимовільне сечовипускання. Порушуються мовлення і координація рухів.

Третя фаза. Температура тіла – 31 ºС і менше. Людина втрачає свідомість. Її м’язи зсудомлені, а щелепи міцно стиснуті. Дихання ледь помітне – три-чотири вдихи за хвилину, а пульс – 32–36 ударів, зіниці розширені. Зрештою серце зупиняється.

Якщо ви побачили, що хтось лежить на тротуарі, не проходьте повз! Не розмірковуйте, твереза ця особа чи ні. Викличте швидку допомогу – так ви можете врятувати людину від смерті.

Не забувайте про три прості правила поведінки, щоби не відчути трьох стадій переохолодження. Правила тепер знаємо, залишилось дочекатись морозів!

За матеріалами інтернет-видань