Квашена капуста – одна з улюблених традиційних зимових закусок. Проте з’ясуймо, в чому конкретно полягає користь і шкідливість цього продукту.
Парадоксом вважають той факт, що саме квашена капуста значно корисніша для людини, ніж свіжа. Процес заквашування збагачує свіжу капусту новими корисними речовинами, вітамінами. 300 грамів квашеної капусти містять денну норму вітаміну С, який значно підвищує імунітет. Абсолютно всі корисні якості квашеної капусти зберігаються протягом десяти місяців від дня приготування.
Про користь
Капуста сквашується внаслідок бродіння молочнокислих бактерій, такий процес називають лактоферментацією. Чудові властивості квашеної капусти – це позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, допомога в загальному очищенні організму, насичення вітаміном С.
Відомо, що квашена капуста сприяє травленню і нормалізації функції кишківника. За закрепів дієтологи рекомендують регулярно додавати квашену капусту до свого раціону. Ще за її допомогою можна нормалізувати рівень цукру та холестерину в крові, а також поліпшити процеси обміну речовин. Вважають, що квашена капуста має протизапальну та бактерицидну дію. Вона може полегшити стан хворих на бронхіальну астму. Крім того, квашена капуста чинить непогану знеболювальну дію, тому може послугувати профілактикою мігрені.
Цей продукт допомагає ефективніше боротися з депресією і стресами. З’ясували, що капуста має і протиракову дію. Капуста збагачує клітини поживними речовинами, що сприяють їх регенерації. А ще поліпшує апетит. Варто знати, що капустяний розсіл допомагає схуднути. Відбувається це завдяки наявності в ньому великої кількості тартронової кислоти, котра перешкоджає засвоєнню жирових відкладень.
Будьте обачні
Абсолютна більшість людей зможе розказати тільки про виняткову користь цього продукту. Про шкоду, власне кажучи, сказати можна мало, але її квашена капуста теж може завдати. З обережністю вживати цей продукт змушені люди, котрі страждають на гостру форму гастриту, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки. Водночас молочна кислота, яка міститься у квашеній капусті, з легкістю здатна побороти навіть кишкову паличку та інші надзвичайно небезпечні бактерії. Брак молочної кислоти призводить до появи запаху з рота, фурункулів, кровоточивості ясен, в’ялості м’язів. Лікарі відзначили, що наліт на суглобах частенько з’являється через недостатність молочної кислоти.
Незважаючи на перелічені цілющі властивості квашеної капусти, пам’ятайте, що не варто захоплюватися цією чудовою стравою, оскільки вона містить дуже багато солі й тим самим може зумовити негативні наслідки: зокрема, вплинути на серцево-судинну систему організму людини.
Увага! Через високий вміст органічних кислот квашена капуста протипоказана людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, за виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, захворювань підшлункової залози, гіпертонії, ниркової та серцевої недостатності, хронічних за захворювань печінки, коліту і ентероколіту.
Особливості продукту
Коли ви квасите капусту, то зовсім необов’язково її шинкувати дрібно, навіть навпаки, що грубше порізана капуста на заквашування, то більше корисних речовин, мінералів, вітамінів у ній буде. А ще не можна користуватись оцинкованими і лудженими баками, бо під час бродіння квашеної капусти зазначені метали виділяють отруйні речовини – сполуки олова і цинку. Не варто й надмірно присипати капусту сіллю. Сіль гальмує процес молочнокислого бродіння, відтак капуста іноді набуває неприємного запаху і не заквашується. До того ж сіль сприяє виведенню з капусти її вітамінів і мінеральних речовин, якими цінна ця білокачанна красуня.
У квашеній капусті залежно від умов і термінів зберігання міститься від 10 до 30 мг аскорбінової кислоти (вітаміну С). Одна з найважливіших умов збереження цього вітаміну від окислювальної дії кисню повітря полягає в тому, що розсіл повинен повністю прикривати поверхню капусти. Фахівці рекомендують уникати й перекладання капусти з одного посуду в інший, оскільки від контакту її з повітрям втрачається вітамін С. Тож капусту потрібно витягати з розсолу безпосередньо перед їжею і поливати олією.
Диво-розсіл
Капустяний розсіл є самостійним лікувальним засобом. У нього переходять майже всі цінні речовини білокачанної капусти. Розсіл позбавлений грубої рослинної клітковини, яка іноді спричиняє болі та здуття у шлунку й кишківнику, водночас він зберігає всі цінні цілющі властивості капусти. Сік із квашеної капусти стимулює апетит та активізує процеси травлення у пацієнтів зі зниженою кислотністю шлункового вмісту, в неврологічних пацієнтів, у осіб, котрі ведуть малорухливий спосіб життя.
Сік (розсіл) квашеної капусти, що має кислу реакцію, корисний хворим зі зниженою кислотністю шлунка. Молочна кислота розсолу, діючи аналогічно соляній кислоті шлунка, сприяє активізації травних ферментів і забезпечує знищення хвороботворних мікробів, що потрапили з їжею у шлунок. Згодиться сік і за метеоризму (навіть від вживання квашеної капусти) – достатньо випити три-чотири столові ложки розсолу на день.
Розсіл кислої капусти нормалізує флору кишківника, має легкий проносний і сечогінний ефект, здатний очищати кишківник і допомагати за порушень травлення. За вугрової висипки з розсолу квашеної капусти роблять примочки на шкіру шиї, грудей і спини. Припухлі ясна можна зміцнювати щоденним полосканням рота розсолом квашеної капусти. У разі запальних процесів на яснах корисно ретельно жувати кислу капусту. За геморою, надто якщо його супроводжують закрепи і сильні кровотечі, добре допомагає кисла капуста, а ще краще – її розсіл.
Прості рецепти
За хвороб печінки цілющий вплив чинить коктейль із половини склянки капустяного розсолу і такої ж кількості щойно вичавленого томатного соку. Пити його три-чотири рази на день після їжі впродовж одного-трьох місяців.
У разі високої температури пити капустяний розсіл, він поповнить втрату рідини, вітамінів і мінеральних речовин. За застуди випивати по дві-три склянки капустяного розсолу, розведеного теплою кип’яченою водою у співвідношенні 1:1.
Аби позбутись головного болю, можна покласти за вуха і на скроні загорнуту в марлю квашену капусту й обв’язати голову рушником. Головний біль стихне, якщо прикладати до лоба на 20–30 хвилин листя квашеної капусти або пити три-чотири рази на день по 1/2 склянки капустяного розсолу.
Сік квашеної капусти в суміші з невеликою кількістю лимонного соку корисний за цукрового діабету. Він регулює рівень цукру.
За жовчнокам’яної хвороби рекомендують щодня приймати розсіл квашеної капусти – по половині чи цілій склянці тричі на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування – півтора-два місяці. Якщо жовчні камені ще не більші від кукурудзяного зерна, то їх можна швидко (але з болем) вигнати: змішати літр капустяного розсолу, 400 мл олії і сік чотирьох лимонів. До початку лікування впродовж доби нічого не їсти, потім що 30 хвилин приймати по 100 мл суміші. Спочатку будуть приступи болю і пронос, але за чотири-п’ять годин камені вийдуть з калом. Після цього протягом двох тижнів потрібно пити настій із ромашки і фенхелю.
За опіків, порізів і укусів комах на уражене місце покласти тонкий шар квашеної капусти, а зверху – ганчірочку, змочену в капустяному розсолі, або накласти пов’язку, змочену в капустяному розсолі. Тримати компрес 30–60 хвилин. Пов’язку накладати три-чотири рази на день. Якщо від розсолу з’являється печіння, потрібно розвести його охолодженою водою. Також примочки з розсолу застосовують за екземи й дерматиту.
Розсолом із квашеної капусти можна протирати шкіру обличчя нормального та жирного типу, він надає свіжого вигляду й відбілює. Маски з квашеної капусти і капустяного розсолу дуже корисні взимку. Вони відновлюють кровообіг, живлять шкіру корисними речовинами.
Якщо ви дуже втомилися, а ввечері вам потрібно виглядати якнайкраще, то відтисніть капусту або змочіть серветку в капустяному розсолі. Покладіть на обличчя й полежіть так хвилин 10–15. Після процедури вмийтеся теплою водою і нанесіть звичайний крем. Виглядатимете свіжо і молодо навіть після важкого дня.
Підготувала Євгенія ПРИШЛЯК