Метеоризм

Метеоризм виникає несподівано і може тривати достатньо довго. Це скупчення в організмі надлишків газу у процесі травлення. Це дуже неприємне явище не тільки для людини, що страждає метеоризмом, а й для тих, хто її оточує.

Причини виникнення: стрес, серцева недостатність, надлишкове заковтування повітря, порушення мікрофлори, порушення роботи і захворювання шлунково-кишкового тракту, деформація органів травлення, різні хронічні захворювання, погане вироблення ферментів, неправильне, незбалансоване харчування, вживання певних продуктів. Найчастіше метеоризм зумовлюють чорний хліб і зернові продукти, газовані напої, бобові культури, капуста, молочні продукти, яблука, персики і груші.

Симптоми метеоризму легко помітити: важкість і дискомфорт у шлунку. Потім наростає здуття живота і біль у кишківнику та стравоході, розпочинається бродіння у шлунку і виділення газів. Організм намагається всіма способами позбутися газу, наслідком чого є відрижка і гикавка. Нерідко метеоризм може призвести до закрепів.

До метеоризму потрібно поставитися серйозно, оскільки нерідко він є маячком, що сигналізує про захворювання травної системи і порушення обміну речовин. Підвищений вміст газу в організмі небезпечний для людини, бо може спричинити інтоксикацію.

Народні засоби за метеоризму

Добре виводять гази з організму кмин і кріп, тож варто частіше додавати їх у різні страви. Допомагають і м’ята, любисток, чебрець, буркун. За 30 хвилин до їжі можна з’їсти трішки порошку полину. Страви варто приправляти порошком імбиру або ж приймати його після трапези – по 1/4 чайної ложки.

Чай гастроентерологи рекомендують замінити на настій насіння кропу чи відвар ромашки або ж вживати легкий несолодкий чай. Подрібнити дві чайні ложки кореня кульбаби і залити склянкою холодної води. Залишити на вісім годин, вживати чотири рази на день по 1/4 склянки.

Столову ложку насіння моркви (або петрушки) залити склянкою окропу і залишити на ніч у термосі. Вживати гарячим тричі на день по склянці або шість разів на день по половині склянки.

Подрібнити листя чебрецю і насіння кропу. Змішати по чайній ложці трав і залити склянкою окропу. Настоювати впродовж десяти хвилин під кришкою, після чого довести до кипіння. Залишити знову на десять хвилин і процідити. Вживати теплим щогодини по дві столові ложки.

З’єднати в однаковій кількості горобину, листя м’яти, кріп і валеріану, залити окропом. Настоювати протягом доби. Вживати двічі на день по 100 мл.

Столову ложку полину залити склянкою окропу. Злегка остудити, додати трохи меду, щоб усунути гіркоту. Приймати тричі на день перед їжею по 50 мл.

Натщесерце вранці впродовж десяти днів рекомендують пити свіжовичавлений картопляний сік. Потім треба полежати хоча б 30 хвилин. Після десятиденної перерви можна повторити курс.

Профілактика метеоризму потрібна, щоб уникнути цього явища в майбутньому. Варто усунути зі свого раціону продукти, котрі сприяють скупченню газу в стравоході. Їсти треба небагато, але часто – чотири-п’ять разів на день. Кожен шматочок добре прожувати, тоді він швидко перетравиться. І не можна забувати про прогулянки, спортивні вправи і регулярні обстеження травної системи. Головне в лікуванні в разі метеоризму – комплексний вплив. Вживання ліків не дасть ефекту, якщо не дотримуватися дієти.

Любов БАТІГ