Точка довголіття

Повернути стрілки свого біологічного годинника назад і омолодити організм можливо! Це не так уже
й складно, достатньо перейняти досвід східних мудреців.

Легенди і реалії

Якось один східний правитель захотів дізнатися, хто ж у його країні найстаріший. До нього привели 102-річного горянина, абсолютно здорового й оптимістично налаштованого. Він і повідав правителю один із секретів свого здоров’я.

Інша японська легенда розповідає, що в давні часи жив один щасливий чоловік, якому батько передав безцінне знання про точку довголіття, або точку від ста хвороб.

Виконуючи батькові вказівки, син щодня припікав цю точку і жив так довго, що побачив народження та смерть декількох імператорів.

Масаж і прогрівання точок – одні з найдавніших (виникли декілька тисяч років тому) методів лікування, поширені на Сході. Всього на тілі людини є 365 точок та 12 основних меридіан, як і кількість днів і місяців у році. Дію точкового масажу засновано на вченні про меридіани й канали, пов’язані з певними органами. Китайські медики розглядали тіло як енергетичну систему й вірили, що за допомогою масажу чи припікання можна впливати на перебіг енергії і функціональну активність органів.

Технологія

Точку від ста недуг називають Цзусан-лі. З китайської “цзу” – нога, “сань” – три, “лі” – селище, розташоване на жвавому шляху. Тож канали можна порівняти з дорогами, а точки – з селищами, які розташовані вздовж доріг. Точка Цзу-сань-лі – це селище, розташоване на нозі на три цуні нижче від коліна.

Цю точку вважають однією з основних. На Сході її масажують не тільки хворі, а й здорові люди, щоби запобігти хворобам та продовжити життя! Стародавні трактати з китайської медицини розповідають, що масаж і прогрівання Цзу-сань-лі лікує чоловіків і жінок від сотні хвороб: перевтоми, захворювань статевої системи й очей, запалення горла, хвороб шлунка й селезінки, захворювань, які пов’язані з ущільненнями. Й тут немає нічого дивного, адже, на думку китайців, основною функцією цієї точки є підтримувати життєву енергію Ци.

Покладіть долоню на коліно. Під четвертим пальцем ви відчуєте ямку – невелике продовгасте заглиблення між зовнішнім краєм колінної чашечки та горбком великої гомілкової кіски. Це і є точка довголіття. Прадавні мудреці часто припікали точки спеціальними полиновими цигарками. Але можна й прогріти їх теплим повітрям із фена (впродовж однієї-трьох хвилин, аж поки шкіра злегка почервоніє (стежте, щоб не отримати термічного опіку!)) або товченим часником (наповнити половину горіхової шкаралупи часниковою кашкою й прикріпити її до ноги в цій точці; тримати, аж поки відчуєте печіння). Здійснювати таку процедуру рекомендують впродовж перших семи днів після появи молодого місяця.

Можна й просто масажувати цю точку – хоч і слабший, але ефект буде: стане міцнішим імунітет, поліпшиться здоров’я, з’явиться бадьорість, покращиться настрій. Масажувати Цзу-сан-лі краще до обіду круговими рухами по дев’ять разів на кожній нозі за годинниковою стрілкою й так упродовж десяти хвилин. Такий масаж стимулюватиме організм. Масаж після обіду і проти годинникової стрілки, навпаки, заспокоюватиме. Під час масажу іноді можна відчути хворобливе поколювання в лобовій частині голови, в ногах і лопатках.

Східні довгожителі славляться своїм здоров’ям та довголіттям. Тож черпайте їхню мудрість, будьте здоровими й живіть довго та щасливо!