Їжа XXI сторіччя – її величність спіруліна

Спіруліна (spirulina) – це синьо-зелена водорість, яка є однією з найдавніших рослин на Землі. Її в багатьох країнах вживають у їжу, оскільки спіруліна є багатющим джерелом корисних речовин. Вона принесе користь кожному, не має протипоказань і не провокує алергії.

Джерело всього

Вчені довго вивчали склад спіруліни та її вплив на організм людини. Водорості буквально переповнені корисними речовинами. Після багатьох проведених досліджень спіруліну назвали «їжею XXI сторіччя». Збалансований склад природа створила без втручання людини і він є унікальним. У ній містяться вітаміни, амінокислоти і мікроелементи, а також цілий набір поживних речовин.

Спіруліна містить: 60–70% білка (наприклад, у курячому яйці 47%); майже всі вітаміни, крім вітаміну D; мікроелементи: кальцій, калій, магній, фосфор, йод, срібло, мідь, селен, натрій; амінокислоти; гама-лінолеву кислоту; органічне залізо (у шпинаті його в 58 разів менше); антиоксиданти.

Вплив на організм

Людський організм засвоює спіруліну на 95% і це захищає його від 2/3 відомих захворювань. Вживаючи спіруліну як біологічно активну добавки, можна зміцнити імунітет, очистити організм, підвищити опірність інфекціям, сповільнити процеси старіння, окрім того, це профілактика атеросклерозу і пухлин, збільшення рівня гемоглобіну в крові і загалом поліпшення розумової та фізичної активності. Додавання спіруліни в раціон значно полегшує протікання хронічних захворювань. Її рекомендують онкохворим, аби відновити здоров’я після хіміотерапії та запобігти росту новоутворень. А також вона сприяє зниженню ваги.

Основи унікальності

Купити спіруліну стало значно простіше – її пропонують чимало аптек, еко-магазинів та великих супермаркетів. Перша перевага – структура. В одноклітинному організмі відсутня щільна клітинна мембрана, тож білок організм засвоює менше ніж за годину й на 90%, хоча для інших продуктів засвоєння білка на перевищує 40%.

Друга перевага – корисні сполуки. За тисячі років конкуренції в різних умовах спіруліна «навчилася» накопичувати й утримувати низку органічних мікроелементів. Яким чином – досі залишається загадкою для наукового світу. Попри те, інші продукти можуть тільки позаздрити такій концентрації. Вешті, у спіруліні присутня одна з найрідкісніших кислот – гама-лінолева, яка міститься ще тільки в грудному молоці.

Кому варто вживати

Українці, окрім жителів морських регіонів, здебільшого потерпають від брау йоду. Це призводить до цілого «букета» супутніх хвороб. Задля боротьби з дефіцитом заведено використовувати йодовану сіль, але в неорганічній формі такий йод засвоюється дуже погано. Універсальний вихід – спіруліна. Спіруліновий йод і цинк організм засвоює швидко і практично сповна. Водорості можна пити в таблетках (спіруліна селен), приймати сухими або комбінувати з іншими продуктами.

Немає такої людини, якій би не рекомендували диво-водорість – протипоказання відсутні. Спіруліна міститься у списку продуктів, які не здатні спровокувати алергію. Спіруліна під час вагітності – це насамперед гемоглобін у нормі. Вона також корисна ослабленим хворим і ефективно бореться з наслідками вірусних захворювань. Спіруліна для дітей – це загальний комплекс необхідних мікроелементів. Нарешті, водорість корисна літнім людям, оскільки вона зміцнює кісткову тканину, очищає печінку, стимулює відновлення нервових клітин і шкірних покривів. Добова норма – 3 г сухої спіруліни для дорослих, 2 г – для дітей та вагітних, під час лікування назначають прийом 5 г на добу.

Підготувала Ольга ЄВУШ