Класичний соус “Вінегрет”
Збити дві столові ложки червоного винного оцту, дві чайні ложки гірчиці, трішки солі та чорного перцю. Поступово влити 70–120 мл олії (бажано оливкової). Цей соус підійде до будь-якого салату, надто з морепродуктами.
Заправка “Італійська”
Обсмажити півсклянки горіхів (кедрових або волоських). Пучок базиліку, горіхи, зубчик часнику, сіль та перець збити в блендері. Поступово влити 100 мл олії і збити до однорідної гладкої маси.
Олію можна замінити кефіром або йогуртом.
Соус “Цезар”
З’єднати яєчний жовток, зубчик часнику, лимонний сік і столову ложку гірчиці та збити віничком або в блендері. Поступово, не припиняючи збивати, влити 100 мл оливкової олії і трішки води. Додати столову ложку натертого твердого сиру (найкраще пармезану).
Лимонна заправка
З’єднати сік половини лимона, чайну ложку гірчиці, посолити, поцукрувати і збити. Поступово влити 50–150 мл олії і знову збити.
Медово-гірчичний соус
З’єднати по дві чайні ложки меду та гірчиці, сік і цедру половини лимона, посолити і збити. Поступово влити 100 мл олії і знову збити. Додати трішки подрібненого чебрецю та свіжого перцю чилі.