Пиріг із вишнями

Склад: склянка свіжого молока, 30 г дріжджів, 3 скл. борошна, 40 г масла, 2 ст. л. сметани, 2 ст. л. олії, пакетик ваніліну, 3–4 ст. л. цукру, чайна ложка солі, яйце; (на начинку) 300 г вишень без кісточок, 3 ст. л. цукру, столова ложка крохмалю, 50 мл води; (на заливку) 100 г вершків, 100 г домашнього кисломолочного сиру, 2 ст. л. цукрової пудри.

Приготування. Дріжджі розчинити в невеликій кількості теплого молока, всипати чайну ложку цукру і дати опарі піднятися. Додати молоко, цукор, сіль, олію, масло, сметану, ванілін, яйце та борошно і замісити тісто. Дати йому підрости.

Вишні засипати цукром і поставити на вогонь. Варити впродовж трьох-п’яти хвилин, поки цукор повністю не розчиниться. Влити розчинений у воді крохмаль і кип’ятити ще впродовж трьох хвилин. Охолодити.

Тісто розкачати й перекласти у форму, застелену пергаментом. На нього викласти вишневу масу й випікати пиріг упродовж 15 хвилин.

З’єднати сир, цукрову пудру і вершки й розтерти до утворення однорідної маси. Пиріг вийняти з духовки, викласти на нього цю масу і знову поставити в духовку на 10 хвилин. Готовий пиріг остудити у формі, а потім акуратно викласти на тарілку, оскільки він дуже м’який.

Тетяна ШИРИНЮК, Хмельницька область

Салат «Чарівна квітка»

Склад: банка маринованих грибів, 2 морквини (велика і мала), 2 плавлених сирки, 2 варених яйця, часник, зелена цибуля, пачка майонезу.

Приготування. Гриби промити, відкинути на друшляк. Малу моркву зварити, велику подрібнити на тертці для моркви по-корейськи і заправити, додавши часник, приправи й оцет. Салат викласти шарами. На дно тарілки покласти гриби, тоді – моркву по-корейськи, після того – натерті плавлені сирки, потім – натертий жовток. Кожен шар змастити майонезом. Зверху салат прикрасити зеленою цибулею та нарізаною кружальцями вареною морквою. З білка вирізати «квітку» і викласти її в центрі салату.

Гречана запіканка

Склад: 100 г курячої печінки, 120 г вареної гречки, яйце, столова ложка соєвого соусу, петрушка до смаку, столова ложка олії, масло (для оформлення).

Приготування. Печінку дрібно нарізати, змішати з гречаною кашею та яйцем, додати посічену петрушку і все збити блендером. Влити соєвий соус та олію. Масу розмішати та її розлити в силіконові формочки. Запікати в духовці 20–25 хвилин або у мікрохвильовій печі три-чотири хвилини за потужності 700 Вт. Перш аніж подавати на стіл, викласти на ще теплу запіканку шматочки масла, посипати зеленню.

Домашній крем-лікер

Склад: півлітра горілки, 300 мл кип’яченої теплої води, 250 г цукру, 4 ч. л. розчинної кави, ванільний цукор до смаку, ромова есенція за бажання, банка згущеного молока.

Приготування. У воді розчинити звичайний цукор та каву, додати ванільний цукор і ромову есенцію. Все старанно збити у блендері, перелити в пляшку й поставити в холодильник. Можна пити одразу. Перед уживанням щоразу збовтувати.

Печериці з яйцем

Склад: 6 великих печериць, маленька біла цибулина, 30 г сирокопченої ковбаси, 50 мл 20-відсоткових вершків, пластинка тостового сиру, зелень петрушки, 6 перепелиних яєць, сіль, мелений чорний перець, олія (для смаження).

Приготування. Капелюшки печериць очистити, ніжки відрізати. Капелюшки посолити, поперчити. Дрібно нарізати цибулю та ніжки грибів і обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати вершки та пластинку сиру. Посолити, поперчити. Додати дрібно нарізану ковбасу і зелень. Перемішати, одразу зняти з вогню, не тушкувати. Остудити. Начинити цією масою капелюшки. Зробити посередині заглиблення. Влити по перепелиному жовтку в центр кожного гриба. Запікати за температури 180 градусів 10 хвилин. Прикрасити на свій смак.

Світлана ПРОЦЕНКО, с. Паніванівка, Семенівський р-н, Полтавська обл.