ОРХІДЕЇ. ПРАВИЛЬНЕ ПОЛИВАННЯ

Будь-яка рослина існує завдяки одержуваним із ґрунту мікроелементам. Проте коріння може ввібрати їх, тільки якщо ці мікроелементи розчинені у воді. Отож важливо правильно поливати рослину, щоб вона почувалася комфортно і не загинула від надмірної «турботи».

Орхідеї родом із тропічного поясу, вони потребують багато кисню. Ґрунт ні в якому разі не можна перезволожувати, адже корені почнуть гнити. Швидкість випаровування води з ґрунту залежить від температури повітря в приміщенні, тож часто я визначала, потрібна волога рослині чи ні, інтуїтивно. Але виявилося, що зробити це нескладно, – достатньо спробувати субстрат на дотик. Якщо ґрунт вологий, поливати не потрібно. Однак ліпше поливати рослини періодично, за встановленою схемою. Наприклад, якщо у вас орхідея середньої величини в горщику до 15 сантиметрів у діаметрі, то поливати її потрібно раз на тиждень. Ґрунт не пересихатиме, а коренева система не страждатиме від надміру вологи. Утім, можуть бути винятки. У літній період, коли дуже спекотно, або взимку, під час опалювального сезону, орхідеї потрібно додатково зволожувати – обприскувати листя. Якщо ж ваші квіти ростуть у кошиках, то можна не поливати їх, а на деякий час опустити у ємність із водою, щоб субстрат просочився.

Правила поливання не складні, але їх потрібно дотримуватися. Поливайте рослинки не часто, але рясно, і робіть це вранці. Саме ранкове поливання позитивно впливає на метаболізм орхідей. Оскільки рослини перебувають у кімнаті, то і вода має бути кімнатної температури. І, повторюю, не допускайте «заболочення» ґрунту – це основна причина загибелі рослин. І тоді орхідеї чудово розвиватимуться і рясно цвістимуть.

Олена КАЛЕНСЬКА, Житомирська область