Пальчикові ігри допомагають “розговорити” малюка

Молоді батьки зазвичай дуже ретельно і прискіпливо обирають брязкальця. Ще б пак, адже це перші іграшки малюка. А тому важливі й матеріал, із якого вони виготовлені, і фарби, і колір, і форма. І це правильно, та все ж, пропонуючи дитинці нову забавку, не варто забувати про те, що можна і треба (!) використовувати сторічний народний досвід. Адже пізнавати довколишній світ 3-4-місячний малюк починає через власне тіло, бавлячись своїми пальчиками, ручками, ніжками.

Розум дитини – на кінчиках пальців

Про те, що існує безпосередній зв’язок між тим, як дитинка рухає пальчиками, як у неї розвинена кисть, та тим, як вона мислить і розмовляє, китайські мудреці говорили ще у II тисячолiттi до нашої ери. Наш сучасник відомий педагог Василь Сухомлинський теж стверджував, що розум дитини перебуває на кінчиках її пальців. Пояснення цьому “феномену” просте – рука має найбільше “представництво” в корі головного мозку, а тому саме їй відведено важливу роль у формуванні головного мозку і становленню мови.  Тобто що краще працюють пальці й уся кисть, то краще дитина говорить. Рухи пальцями допомагають зняти загальне напруження, а також розслаблюють губи, що сприяє поліпшенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини.

Нині всім також відомо, що кожна півкуля мозку має свої завдання і функції: права відповідає за образне сприйняття, цілісність, просторове мислення, музику, цілісну картину світу, мислення аналогіями, символіку, синтез та інтуїцію, а ліва – за такі важливі речі, як мова, читання, письмо, підрахунок, здатність до математичних дій, залежність від часу, аналіз, інтелект . І для того, щоб мозок функціонував нормально, мусить існувати своєрідний “місток” між ними. Наскільки міцним буде цей “місточок”, наскільки швидко і часто ним зможуть рухатись нервові імпульси, залежить саме від того, як розвинена так звана дрібна моторика вашого малюка. Якщо ви хочете, щоб дитина добре розмовляла, швидко і легко вчилася, з раннього віку починайте розвивати її рученята: пальці та кисті.

Допоможуть вам у цьому пальчикові ігри. Щоб побавитись із дитинкою, вам не потрібно ані бігти до крамниці, ані готувати самому якісь спеціальні матеріали, потрібні лише бажання та гарний настрій. Візьміть малюка на коліна чи посадіть поруч, обійміть, візьміть його долоньку у свою і починайте.

Найкраще, якщо ви не тільки масажуватимете пальчики та долоньку, а перетворите масаж на справжнє дійство. За допомогою старої і доброї “Сороки-ворони” малюк не лише краще і швидше навчиться говорити, а й усвідомить глобальні правила людського життя.