Картопляний крем-суп із білими грибами
Склад: 8 картоплин, літр молока, 2 цибулини, 3 зубці часнику, 20 г вершкового масла, білі гриби (можна замінити печерицями), петрушка, мускатний горіх, чорний перець, сіль.
Приготування. Картоплю почистити, розрізати навпіл і покласти в каструлю. Тути ж покласти почищену цибулю. Все залити молоком, поставити на вогонь і довести до кипіння. Посолити, поперчити, додати дрібку мускатного горіха і зменшити вогонь. Варити до готовності картоплі.
Гриби порізати маленькими шматочками і підсмажити на сковорідці.
Вміст каструлі збити блендером до консистенції пюре. Додати підсмажені гриби, дрібно нарізаний часник і зелень петрушки.
Тертий пиріг
Склад: 3,5–4 склянки борошна, 200 г вершкового масла, 2/3 склянки цукру, 2 яйця, 2 столові ложки майонезу, чайна ложка розпушувача тіста, 200 г повидла, жменя горіхів, плитка шоколаду, дрібка солі.
Приготування. Яйця збити з цукром на густу піну. З’єднати з маслом (залишити трохи постояти в кухні за кімнатної температури). Додати майонез, борошно та розпушувач. Замісити туге еластичне тісто. Загорнути в харчову плівку та залишити на дві години в холодильнику.
2/3 тіста викласти на деко, застелене пергаментним папером. Розрівняти. На тісто викласти повидло та почищені й подрібнені горіхи. 1/3 тіста потерти зверху на тертці з дрібними вічками. Випікати в розігрітій до 180 є С духовці протягом 45–50 хвилин. Після випікання полити розтопленим молочним шоколадом.
Цукерки «Мед з молоком»
Склад: 30 г вершкового масла, 200 мл молока, 200 г цукрової пудри, 2 столові ложки меду, олія.
Приготування. Молоко влити в каструлю, додати вершкове масло, цукрову пудру й мед. Суміш поставити на вогонь. Прогріти на помірному вогні приблизно 20 хвилин (але не кип’ятити!), постійно помішуючи. Маса має стати густою і набути карамельного кольору.
Замість цукрової пудри можна використати і звичайний цукор, але з пудрою суміш швидше загусне.
Узяти формочки на лід, змастити їх олією і викласти в них готову масу. Охолодити й почекати, допоки «цукерки» застигнуть.