До приїзду “швидкої”

За статистикою, впродовж року 25–30 осіб зі ста викликають швидку медичну допомогу, а дехто і не раз. Важлива кожна хвилина, особливо коли допомоги потребують кардіологічні хворі. Про швидкість прибуття лікарів, відстані та стан доріг говорити немає сенсу – все й так відомо. Тому поговоримо про те, як допомогти собі або близькій людині, якщо під рукою немає потрібних ліків, а бригада “швидкої” затриму ється.

Біль у грудях

Однією з найпоширеніших причин виклику “швидкої” є біль у грудях. Зазвичай він сигналізує про приступ стенокардії, але щоби правильно діагностувати захворювання, потрібно знати його симптоми. Біль за стенокардії часто виникає після фізичного або психічного навантаження. Душить, здавлює, стискає у грудях, біль може віддавати у ліве передпліччя, ліве плече, шию, нижню щелепу.

Потрібно негайно зайняти зручну позу, ноги бажано опустити донизу, відчинити вікно, розстебнути одяг, що стискає. Декому допомагає кашель – сильний, глибокий, що йде з глибини грудей. Перш аніж кашлянути, потрібно зробити глибокий вдих. Вдих і кашель повторюйте приблизно що дві секунди без перепочинку, доки не відчуєте полегшення.

Якщо біль за грудиною з’явився після стресу, то можна прийняти такі препарати: “Феназепам”, “Реланіум”, настоянку пустирника, корвалол, валокордин, валідол. Якщо ж нічого немає, покладіть під язик м’ятний льодяник. Валідол, який багато хто вважає мало не основними ліками при стенокардії, має таку саму дію, як і звичайна м’ятна цукерка.

Якщо біль не минув, покладіть під язик таблетку нітрогліцерину або прийміть одну дозу “Нітроспрею”. Якщо раніше ви не вживали цього препарату, будьте обережними – може різко знизитися тиск. Як правило, біль за стенокардії довго не триває.

Біль, що посилю ється під час глибокого дихання, ймовірно, спричиняє остеохондроз або міжреберна невралгія.

Якщо ж у вас надмірно сильне серцебиття – тахікардія, напад стався вперше і супрово джу ють слабкість, запаморочення, то терміново набирайте “103”, а поки бригада поспішає до вас на допомогу, щоби полегшити біль, скористайтеся простим і безпечним способом: упродовж 10–15 секунд з інтервалом хвилина-дві сильно напружуйте м’язи живота і кінцівок (тужтеся). Можна так само затримати дихання на 10 секунд у фазі глибокого вдиху.

Гіпертонічний криз

Часом трапля ється так, що за різкого підвищення тиску хворий чекає на “швидку” і не приймає ліків, які раніше призначив лікар. У такому разі існує небезпека виникнення інсульту. Навіть якщо ви викликали лікаря, обов’язково спробуйте самі знизити тиск тими препаратами, які маєте під рукою. Ліки подіють значно швидше, якщо розсмоктати таблетку “Клофеліну”, “Еналаприлу” або іншого гіпотензивного засобу.

Якщо тиск не дуже високий, то його цілком можна знизити за допомогою звичайної води. Що п’ять хвилин упродовж півгодини випивайте по чайній ложці води, крім того, дві-три хвилини постійте під душем (температура води повинна бути приблизно 33 ˚С), але не змочуйте голови. Також можна перетягнути гумкою або стрічкою на п’ять хвилин верхню фалангу великого пальця. Помасажуйте впродовж декількох хвилин перший шийний хребець (прямо під основою черепа). Опустіть ноги до колін у гарячу воду (тільки якщо у вас немає варикозу) і тримайте, поки не відчуєте, що тиск знизився.

Є ще один засіб, який має бути в кожній домашній аптечці, а ще краще – в кишені у кожного гіпертоніка – це ефірна олія ілангілангу. В разі різкого підвищення тиску втирайте у скроні по одні-дві краплі. Це справді допомагає.

Біль у животі й не тільки

Що можна зробити до приїзду “швидкої”, якщо турбує нестерпний біль у животі? Насамперед покладіть хворому на живіт холод, найкраще – пластикову пляшку із замороженою водою або мішечок з льодом, обгорнутий рушником, або й просто рушник, змочений холодною водою. У жодному разі не кладіть на живіт грілку, не робіть очисних клізм і не вживайте знеболювальних препаратів. Помасажуйте живіт за годинниковою стрілкою (якщо біль негострий).

Якщо трапилося загострення радикуліту чи остеохондрозу, вгамувати біль допоможе суміш косметичного крему, що добре всмоктується, та семи-десяти крапель ефіру м’яти японської. Є і такий перевірений рецепт: розтовкти до утворення порошку декілька плодів кінського каштана та змішати з двома столовими ложками камфорної олії. Намастити тонким шаром на скибочку житнього хліба і прикласти на ніч до хворого місця.

Ніколи і за жодних обставин

Без консультації з лікарем не давайте жодних препаратів дітям до 12 років.

Не вживайте більш аніж один вид медикаменту однієї фармакологічної групи. Більшість ліків взаємодіють дуже непередбачувано, і про їхню сумісність чи несумісність може знати тільки фахівець.

Якщо стало погано літній людині й вона знепритомніла, не намагайтеся “пригостити” її тими ліками, які приймаєте ви! Були випадки, коли людині, в якої впав тиск, дали нітрогліцерин, і її стан ще погіршився.

За матеріалами інтернет-видань