Вправи Кегеля проти делікатної проблеми

У середині ХХ сторіччя американ ський лікаргінеколог Арнольд Кегель винайшов простий спосіб як допомогти жінкам, які після пологів зазнавали труднощів із контролем сечовипускання. Він виявив, що здебільшого рятують три прості вправи, які зміцнюють тазові м’язи. Ці вправи є корисними і за лікування від багатьох інших захворювань.

Але – і це найцікавіше – виявилося, що вони стануть у пригоді не тільки жінкам, а й чоловікам!

Потрібні кожному

Вправи Кегеля дають змогу зменшити і навіть усунути проблему нетримання сечі, поліпшують кровопостачання у статевих органах, допомагають контролювати і навіть посилити відчуття оргазму, в жінок відновлюють тонус м’язів піхви після пологів, а в чоловіків підвищують потенцію і не допускають передчасної еякуляції. Вправи корисні навіть дітям, оскільки здатні налагодити контроль сечовипускання. Коректують і деякі вікові проблеми, адже з плином років відбувається загальне зниження тонусу організму і тазової мускулатури, що негативно позначається на інтимних стосунках. Ці вправи стали дуже популярними. У багатьох країнах їх навіть включили до шкільної програми і комплексів вправ лікувальної фізкультури.

Тренування м’язів тазового дна допомагає в разі багатьох порушень функцій сечостатевих органів у чоловіків і жінок (нетримання сечі, простатиту та ін.), регуляції сексуальних функцій (ерекції, еякуляції, оргазму) і захворювань прямої кишки (геморою, нетримання газів чи калу тощо). Навіть якщо у вас немає

ознак слабкості м’язів тазового дна, тренування поліпшить кровопостачання в органах малого тазу, відновить їхню анатомію. Це чудова профілактика і лікування застою венозної крові, хронічних запальних процесів і опущення стінок піхви, а отже профілактика і лікування тазового болю, гіпоплазії статевих органів, недостатньої чутливості у статевому житті, проблем із виношуванням плоду, нетримання сечі.

Методика виконання

Перед початком виконання вправ потрібно навчитися відчувати роботу сфінктера сечового міхура і м’язів тазового дна. Для цього треба спробувати під час сечовипускання ненадовго призупинити цей процес. Скоротяться саме ті м’язи, які потрібно буде тренувати.

Потрібно виконати лише чотири вправи.

  1. Повільне стискання

Напружте м’язи, як під час зупинки сечовипускання. Порахуйте до трьох, а потім розслабтеся.

  1. Швидке скорочення

Декілька разів швидко напружте і розслабте потрібні м’язи.

  1. Повільне виштовхування

Тужтеся, як за сечовипускання або очищення кишківника, полічіть до трьох, а потім розслабтеся. Напружуються не лише тазові м’язи, а й м’язи живота.

  1. “Ліфт”

Напружуйте м’язи так, наче плавно підіймаєтеся ліфтом: злегка напружте м’язи (перший “поверх”) і затримайте на три-п’ять секунд, тоді напружте трохи сильніше (другий “поверх”), затримайте і далі “підіймайтеся” до своєї межі (чотири-сім “поверхів”). “Спускайтеся” так само поетапно, затримуючись на кожному рівні на декілька секунд.

Почніть тpенування з десяти повільних стискань, десяти скорочень і десяти виштовхувань. Виконуйте п’ять разів на день. За тиждень вправи повторюйте по п’ятнадцять разів так само п’ять разів на день. Хоча рахувати зовсім не обов’язково, достатньо навчитись відчувати напруження після короткого тренування.

Ви може виконувати вправи де завгодно й у будь-якій позі, це абсолютно не помітно і не потребує зусиль. Ну а тренування у різних позах (стоячи, лежачи, сидячи, навприсядки) лише додатково поліпшить тонус м’язів тазового дна.

Спершу може бути важко утримувати м’язи напруженими. Або ж ви не зможете виконувати скорочення досить швидко чи pитмічно. Це відбувається тому, що м’язи слабкі. Контpоль поліпшується з практикою. А якщо м’язи втомилися, а ви ще не закінчили тренування, трішки відпочиньте і виконуйте далі.