Як правильно заварювати трави

Уміння заварювати трави колись уважали даром. Тільки окремі люди – цілителі – знали, як це робити і якою травою лікувати в разі тієї чи іншої хвороби.

Заварювання трав – це справжня наука, яка ґрунтується на розумінні особливостей людського організму і знанні

властивостей лікар ських рослин. Звісно, неможливо знати все, проте кожному до снаги вивчити основні правила.

Правила

Ось основні правила, яких варто дотримуватися, заварюючи трави:

1. Не використовуйте трави, які лежать засушені вже декілька років.

2. Не зберігайте в  одному мішечку (коробці, посудині) декілька видів трав.

3. Не заварюте сировини в мідній або алюмінієвій посудині. Краще оберіть фаянсовий чи скляний посуд.

4. Не готуйте відразу великої кількості відвару. Зваріть стільки, скільки вип’єте впродовж доби.

5. Щоби зробити настій, залийте трави окропом і  дайте постояти в  щільно закритому посуді щонайменше дві години.

6. Не кип’ятіть сировини надто довго. Цілком достатньо буде декількох хвилин.

7. Пийте настої теплими  – тоді вони будуть ефективнішими.

8. В жодному разі не переривайте курсу лікування, навіть якщо він триває місяць чи більше.

Методи

Трав’яний настій готують гарячим і  холодним способом.

Гарячий спосіб.

Узяти 40 г подрібненої сировини, всипати в  термос і  залити окропом (0,5 л). Залишити настоюватися до ранку, тобто на шість-десять годин. Потім процідити.

Холодний спосіб. Подрібнений трав’яний збір залити кип’яченою водою кімнатної температури, накрити кришкою і  залишити настоюватися на чотири-дванадцять годин. Готовий настій процідити.

Щоби приготувати відвар, сировину подрібнити, залити окропом і поварити на слабкому вогні впродовж півгодини. Процідити й долити кип’яченої води.

Відвар можна приготувати й іншим способом. Подрібнену траву залити холодною водою, перемішати, закрити кришкою і  залишити настоюватися на вісім годин. Поставити на слабкий вогонь і варити впродовж семи хвилин, не відкриваючи кришки. Дати настоятися впродовж півгодини і процідити. За потреби можна долити кип’яченої води.

Щоби правильно приготувати лікар ські трав’яні відвари і  настої в домашніх умовах, візьміть до уваги, що столова ложка містить 15 г подрібненої трав’яної сировини, а столова ложка з вершечком – 20 г; десертна ложка – 10 г, чайна ложка – 5 г.

За матеріалами Інтернет-видань