Уміння заварювати трави колись уважали даром. Тільки окремі люди – цілителі – знали, як це робити і якою травою лікувати в разі тієї чи іншої хвороби.
Заварювання трав – це справжня наука, яка ґрунтується на розумінні особливостей людського організму і знанні
властивостей лікар ських рослин. Звісно, неможливо знати все, проте кожному до снаги вивчити основні правила.
Правила
Ось основні правила, яких варто дотримуватися, заварюючи трави:
1. Не використовуйте трави, які лежать засушені вже декілька років.
2. Не зберігайте в одному мішечку (коробці, посудині) декілька видів трав.
3. Не заварюте сировини в мідній або алюмінієвій посудині. Краще оберіть фаянсовий чи скляний посуд.
4. Не готуйте відразу великої кількості відвару. Зваріть стільки, скільки вип’єте впродовж доби.
5. Щоби зробити настій, залийте трави окропом і дайте постояти в щільно закритому посуді щонайменше дві години.
6. Не кип’ятіть сировини надто довго. Цілком достатньо буде декількох хвилин.
7. Пийте настої теплими – тоді вони будуть ефективнішими.
8. В жодному разі не переривайте курсу лікування, навіть якщо він триває місяць чи більше.
Методи
Трав’яний настій готують гарячим і холодним способом.
Гарячий спосіб.
Узяти 40 г подрібненої сировини, всипати в термос і залити окропом (0,5 л). Залишити настоюватися до ранку, тобто на шість-десять годин. Потім процідити.
Холодний спосіб. Подрібнений трав’яний збір залити кип’яченою водою кімнатної температури, накрити кришкою і залишити настоюватися на чотири-дванадцять годин. Готовий настій процідити.
Щоби приготувати відвар, сировину подрібнити, залити окропом і поварити на слабкому вогні впродовж півгодини. Процідити й долити кип’яченої води.
Відвар можна приготувати й іншим способом. Подрібнену траву залити холодною водою, перемішати, закрити кришкою і залишити настоюватися на вісім годин. Поставити на слабкий вогонь і варити впродовж семи хвилин, не відкриваючи кришки. Дати настоятися впродовж півгодини і процідити. За потреби можна долити кип’яченої води.
Щоби правильно приготувати лікар ські трав’яні відвари і настої в домашніх умовах, візьміть до уваги, що столова ложка містить 15 г подрібненої трав’яної сировини, а столова ложка з вершечком – 20 г; десертна ложка – 10 г, чайна ложка – 5 г.
За матеріалами Інтернет-видань