Чим небезпечні цукрозамінники

“Дуже хочу схуднути й уже досягла певного успіху. Я відмовилася від цукру, але так незвично пити несолодкий чай або каву – дуже хочеться підсолодити собі життя. На думку спадають лише цукрозамінники. Чи можуть вони бути небезпечними для здоров’я?”

Марина Волосацьких, м. Павлоград

Нам пропонують безліч різних препаратів, продуктів і  біодобавок, які здатні замінити цукор. Вони бувають натуральними та штучними. Хворим на діабет лікарі радять почергово вживати натуральні вуглеводні замінники цукру та штучні підсоло джувачі. Але тим, хто дотриму ється дієти, натуральні цукрозамінники не підходять зовсім, а дже вони так само калорійні, як і цукор.

Дуже часто люди відмовляються від цукру, вважаючи його “білою смертю”, натомість споживають низькокалорійні солодкі напої та жувальні гумки без цукру й упевнені, що це не зашкодить їхньому здоров’ю та фігурі. Але насправді це не так.

Натуральні цукрозамінники

До натуральних замінників цукру належать фруктоза, сорбіт та ксиліт. Їхня енергетична цінність у півтора-два рази менша, ніж у цукру.

Фруктозу виготовляють із  фруктів і ягід, це складова меду. Зовні вона схожа на цукор, проте майже вдвічі солодша. Фруктоза абсолютно нешкідлива, однак доволі калорійна, а тому не сприяє схудненню.

Ксиліт виготовляють з горобини, сорбіт  – із качанів кукурудзи і  насіння бавовни. Недоліками цих замінників цукру є те, що у великих дозах вони спричиняють діарею, розлади шлунка і сприяють розвитку холециститу. Крім того, як і фруктоза, доволі калорійні.

Штучні цукрозамінники

Дозволеними й найбільш популярними в Україні є сахарин, цикламат, аспартам і сукралоза. Проте більшість із них організм не може засвоювати.

Сахарин солодший, аніж цукор, у середньому в 300 разів. Ця речовина з’явилася однією з  перших на ринку замінників цукру. Але тепер у  США, Канаді та Євросоюзі сахарин заборонено, а дже вчені довели, що він сприяє розвитку раку і впливає на загострення жовчнокам’яної хвороби. А  ще підсолоджувач заборонено вживати вагітним.

Цикламат винайшли понад 70 років тому, він солодший, ніж цукор, приблизно в 40 разів. Цей замінник заборонено вживати вагітним жінкам і  дітям. Окрім того, деякі фахівці вважають, що він провокує ниркову недостатність. З 1969 року цикламат заборонено у багатьох країнах, зокрема у США, Франції та Великобританії.

Аспартам солодший від цукру майже в 150 разів. Його рідко використовують окремо, зазвичай змішують із цикламатом і  сахарином. Цей замінник цукру є у  складі понад шести тисяч найменуваннь продуктів. Багато експертів визнали цю речовину небезпечною, а дже вона може зумовити епілепсію, хронічну втому, діабет, розумову відсталість, розвиток пухлини мозку та інші хвороби. Також аспартам заборонено вживати вагітним жінкам і дітям. У разі передозуваня можлива втрата пам’яті, захворювання дітородних органів, збільшення ваги тощо.

Ацесульфам у 200 разів солодший від цукру. Його часто можна віднайти в складі морозива, цукерок, газованих напоїв. Цей замінник цукру погано розчиняється і містить метиловий спирт, що негативно впливає на серцево-судинну та нервову системи, а також може спричинити звикання. Ацесульфам заборонено у США.

Чи допоможуть цукрозамінники схуднути?

Фахівці з Північної Кароліни (США) довели, що цукрозамінники можуть мати зворотну дію – людина, навпаки, може набрати зайву вагу. Ті, хто вживає цукрозамінники, намагаються отримати з  решти їжі якомога більше калорій. Таким чином в організмі сповільнюється метаболізм,

а це негативно впливає на фігуру.

Місія – замінити цукор

Як же бути, якщо ви намагаєтеся не вживати цукру, а так хочеться солоденького? Фахівці розробили підсоло джувачі нового типу.

Стевіозид отримують зі стевії (медової трави), й він у сотні разів солодший, ніж цукор. Зі шкірки цитрусових виробляють речовину, яка теж може замінити цукор,  – цитрозу. Вона солодша від цукру приблизно в 1800–2000 разів і, що важливо, безпечна. Також існує підсолоджувач на основі природних білків – монелін. Але цей замінник нам наразі недоступний, оскільки його виробництво дуже дороге.

Якщо ви плануєте дотримуватися якоїсь дієти і  вживати цукрозамінники, обов’язково порадьтеся з дієтологом і  терапевтом. А ще, уважно читайте інформацію на упакуванні дієтичних продуктів. Якщо вони містять шкідливі цукрозамінники, не купуйте їх.

Не варто ризикувати здоров’ям заради втрати зайвих кілограмів, а дже красивою є насамперед здорова людина!

Софія ЩАСЛИВА