Наша аптечка Де і як зберігати ліки?

Більшість людей складає медикаменти безсистемно, основне – аби зручно. Але неправильне зберігання ліків може не тільки звести нанівець їхню користь, а й зробити їх небезпечними для людини. То куди ж подіти мазі, настоянки та пігулки, повернувшись із аптеки?

 

Насамперед потрібно прочитати інструкцію, додану до препарату. В ній є пункт “умови зберігання” – саме він нам і потрібен. Тут розказано про прийнятну температуру зберігання, рівень освітленості та вологості, безпечність контакту препарату з повітрям. Для більшості ліків згубними є яскраве сонячне світло, волога та висока температура.

Вибір місця

Кухонні шафки – не найкраще місце для зберігання медикаментів. Температура тут постійно коливається, а це зменшує термін придатності ліків та змінює їхні властивості. Настойки та рідина з мазей тут непомітно випаровуватимуться. Отже, концентрація діючих речовин зміниться.

Ванна кімната також протипоказана для зберігання пігулок. У цьому приміщенні дуже висока вологість. Таблетки та капсули гігроскопічні й легко намокають, тож їх потрібно тримати в сухому приміщенні.

Підвіконня – ще одна заборонена дислокація для аптечки. Непостійний температурний режим і яскраве сонячне світло вмить зіпсують ліки.

Зберігання у холодильнику непогана ідея, але там можна залишати лише ін’єкційні розчини (окрім інсуліну!), краплі, свічки та мазі, таблетки у желатиновій оболонці. Але й вони потребують додаткової герметизації. Також не бажано класти медикаменти надто близько до морозилки. Найкраще місце  – полички на дверцятах холодильника.

Щодо “таємничих” вказівок “зберігати в прохолодному, захищеному від світла місці” або “в сухому прохолодному місці”, то розібратися із ними допоможе, як не дивно, закон. Стандарт регламентує, що фармацевтичні субстанції, які вимагають захисту від дії вологи, потрібно зберігати в прохолодному місці за температури до +15˚С у щільно закупореній тарі з паронепроникних матеріалів (скла, металу, алюмінієвої фольги, товстостінної пластмаси) або в упаковці виробника. Отже, для більшості ліків, призначених для зберігання за кімнатної температури, підійдуть умови від +15˚С до +22˚С. Якщо ж обумовлено інше (сухе прохолодне місце), то препарати потрібно тримати за температури не вище ніж +15˚С – їх можна сміливо класти в холодильник.

Організовуємо аптечку

Аби зберігати ліки правильно, їх треба розсортувати за рекомендаціями на самих препаратах, а також за формою випуску. В холодильнику слід виділити місце на різноманітні ампули, мазі, свічки та окремі таблетки. Всі ці препарати потрібно покласти в герметичну коробочку чи у пластиковий пакет.

Решту препаратів розподіляємо на зовнішні та внутрішні. Не варто залишати поруч спиртові настоянки та очні каплі або сиропи – леткі речовини можуть випаровуватися і змішуватись з іншими компонентами, утворюючи небезпечні сполуки. Варто сформувати групи за основною дією, що полегшить пошук потрібних медикаментів.

Підбираємо упаковку для аптечки  – пластиковий бокс чи пакет або металеву коробку. Картонні пачки використовувати незручно, бо вони швидко псуються, втрачають форму і вбирають вологу. Скляні ємності зручні, але часом можуть бути доволі небезпечними – в критичній ситуації не до акуратності. Тканинні мішечки та косметички згодяться лише прогерметизовані.

Обираємо місце. Комора, коридор або будь-яка кімната, де ви зможете виділити окрему шухляду чи тумбу подалі від батареї, підійдуть ідеально! Тут можна розкласти всі препарати в коробочках. Окремо треба тримати вату та марлевий бинт, лейкопластирі – вони вбирають речовини, які містяться поруч. Окремо потрібно покласти блок екстрених препаратів – йод, зеленку, перекис водню. Ртутний термометр можна тримати в аптечці лише в захисному чохлі або у спеціальному футлярі!

Не забувайте, що обране місце має бути не тільки сухим і затемненим, а й недоступним для дітей і тварин. Найкраще залишати ліки в оригінальних упаковках – так ви ніколи не загубите інструкцій і завжди знатимете, що за мікстура перед вами.

Отож бажаємо вам успішно впорядкувати свою аптечку. А поки розкладатимете препарати, рекомендуємо викинути все, що вже непридатне, адже в препаратах починаються процеси роз-паду й можуть утворюватися токсичні сполуки. Любіть себе та не ризикуйте власним здоров’ям!

Софія ЩАСЛИВА