ЯК ПОЧИСТИТИ СРІБЛО В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Усі ми, жінки, любимо прикраси. Мені дуже подобаються вироби зі срібла. Але, на жаль, з часом вони темнішають, прикраси вкриває чорний, зеленуватий або синій наліт. Я перепробувала чимало способів очищення срібла. Хочу порадити вам декілька найефективніших.

Насамперед потрібно визначити, з якого сплаву срібла виготовлено прикраси: зі стерлінгового (92,5% благородного срібла та мідь), чорненого, філігранного, матового чи монетного. Будьте обережними, якщо у прикрасах є камені. Очищення виробів із бурштином, перлинами та коралами краще довірити фахівцям. Ці камені дуже примхливі, чутливі до кислот, лугів та інших хімічних розчинів.

– Якщо ваші прикраси забруднені піском, пилом, потом або косметикою, опустіть їх у гарячий мильний розчин. Замість мила можна використати засіб для миття посуду. Потім потріть м’якою зубною щіткою. Срібло стане чистим, щоправда, не блищатиме.

– Щоб освітлити срібні прикраси без каменів, покладіть їх у 10-відсотковий розчин лимонної кислоти або нашатирного спирту. Задля кращого результату розчин можна підігріти.

– А це чудовий народний спосіб. Сиру картоплю потріть і залийте водою. Опустіть на декілька хвилин у цю суміш срібні або мельхіорові прикраси. Сполосніть і відполіруйте вовняною тканиною. Вироби зі срібла можна опустити у відвар картопляних шкірок, а потім промити їх у воді.

– Потемніле столове срібне приладдя можна почистити розчином соди. Покладіть вироби в миску або каструльку, застелену харчовою фольгою. Всипте дві-три столові ложки харчової соди і накрийте фольгою. Залийте все окропом. За 10–15 хвилин промийте приладдя під прохолодною проточною водою.

– Підготуйте сіль, харчову соду, фольгу, контейнер і рідину для миття посуду. Застеліть контейнер фольгою, покладіть у нього одним шаром вироби зі срібла. Всипте сіль та соду і додайте декілька крапель рідини для миття посуду. Залийте прикраси окропом, а за 10 хвилин промийте під холодною проточною водою.

– Якщо у вас є прикраси зі срібними елементами, потріть їх звичайною канцелярською гумкою (краще світлою – вона менш абразивна).

– А цей рецепт добре відомий тим, хто цікавився, як почистити золото в домашніх умовах. В губній помаді є мікроскопічні абразивні компоненти, які очистять срібло, не залишаючи на ньому подряпин. Нанесіть помаду на м’яку тканину і відполіруйте метал, а потім вимийте в мильному розчині.

– Це засіб чи не найефективніший, проте агресивний. З’єднайте зубну пасту або порошок, харчову соду і нашатирний спирт. Нанесіть цю суміш на виріб зі срібла, потріть м’якою зубною щіткою, а потім змийте холодною водою. Зубна паста чудово відчищає чорноту. Не використовуйте цього засобу надто часто, оскільки на металі можуть з’явитися мікротріщинки. Соду додавати не обов’язково.

– Щоби почистити невеликі срібні вироби, приготуйте кашку з меленої крейди і нашатирного спирту. Нанесіть її на прикрасу, потріть м’якою зубною щіткою, а потім змийте під проточною водою.

Ірина ВЕНЦАК, Львівська область