Готуємо разом, або Кухонні уроки

“Не заважай! Іди побався!” Як часто ми говоримо ці слова дітям, коли пораємось у кухні, а малюки наполегливо прагнуть нам допомогти! Щоб швидше впоратися й уберегти улюблене чадо від опіків та травм, ми не менш наполегливо випроваджуємо їх за межі кухонного царства. І часто досягаємо таких успіхів, що “загнати” їх потім назад просто неможливо.

Усіляко підтримуйте природне бажання малюка допомогти вам у захопливому процесі приготування їжі. Що б ви не готували, що б не робили в кухні, для малюка завжди можна знайти якесь доступне за віком заняття: помити овочі, почистити варені яйця і картоплю, прикрасити салат або бутерброди, а можливо, йому вже можна доручити й таку відповідальну справу, як нарізати овочі чи хліб. Бо хіба зіпсований шматок тіста, одяг із плямами чи брудна підлога – така вже велика плата за щасливі дитячі оченята та випнуті від гордості груди.

Крім того, залучаючи малюка до процесу готування, ми одразу вбиваємо декілька зайців: готуємо собі помічника, даємо малюкові зрозуміти його значущість і потрібність, навчаємо його самостійності й акуратності, а також вчимо МИСЛИТИ, МАЛЮВАТИ, РАХУВАТИ, ЛОГІЧНО МИСЛИТИ, СТЕЖИТИ ЗА ЧАСОМ, і ще багато-багато інший речей та навичок може отримати дитина під час спільного приготування сімейної трапези.

Та щоб усе минуло добре і принесло всім задоволення, потрібно:

  • пояснити малюкові правила поведінки в кухні і стежити за їх суворим дотриманням. Кухня – не місце для біганини та пустощів, тут дуже багато небезпечних предметів;
  • купити чи пошити для маленького кухаря персональний фартух (найкраще із церати);
  • прибирати разом із дитиною після закінчення роботи. До речі, зазвичай діти миють посуд із задоволенням;
  • не сварити дитину і не глузувати з неї, якщо їй щось не вдається;
  • не давати занадто багато порад одразу;
  • не залишати дитину без догляду;
  • спілкуватись.

Мабуть, найпростіше, що може приготувати дитина, – це канапки. Всі потрібні інгредієнти ви спершу можете нарізати самі, а малюкові довірити розкласти продукти на скибці хліба так, як підказує його фантазія. Думаю, що тут конкретних порад вам давати не треба. Впевнена, що дитина сама впорається.

А я пропоную вам декілька страв до святкового столу, які ви можете приготувати з малюком, наприклад, для дитячого свята.